System haccp pozwala zwiększyć efektywność produkcji żywności, przy jednoczesnym ograniczeniu strat. System taki wykorzystywany jest na każdym etapie produkcji i dystrybucji wyrobów. Dzięki temu poprawia się jakość dostarczanej do klientów zbiorowych i indywidualnych. System haccp już na wstępnym etapie produkcji pozwala wykluczyć elementy krytyczne, dzięki czemu wytwarzana jest zdrowa żywność. Pozwala to na podjęcie działań korygujących pozwalających ograniczyć zagrożenia. System kładzie duży nacisk na kontrolę żywności już na etapie produkcji.
Kontrola żywności haccp
Pozwala to zapobiegać i przewidywać potencjalne zagrożenia. Zakłady, gdzie wdrożony został system stale podnoszą jakość produkowanej żywności. Ważnym elementem systemu jest stałe doskonalenie etapów produkcji i magazynowania co gwarantuje jakość. Każdy etap archiwizowany co ułatwia odnalezienie i korektę nieprawidłowości. Taki system kontroli jakości żywności stosowany jest w całej Unii Europejskiej. Krakowskie Centrum Edukacji i Rozwoju prowadzi usługi doradcze dotyczące systemu haccp.